Handhaven onder de nieuwe orde

 45,00

Let op: Momenteel alleen antiquarisch verkrijgbaar, echter gratis te downloaden via https://dare.uva.nl/search?identifier=78ea43ea-1b64-4567-a646-528c92b313c0
Informeer naar de voorraad via info (a) nedvision.com.

De Politieke Geschiedenis Van De Rotterdamse Politie Tijdens De Tweede Wereldoorlog

Handhaven onder de nieuwe orde

Frank van Riet

9789059941939
804 pagina’s
ISBN 9789059941939

 

 

Beschikbaar via nabestelling

Artikelnummer: 9789059941939 Categorieën: , Tags: , ,

Beschrijving

Handhaven onder de Nieuwe Orde is de eerste geschiedenis van de Rotterdamse politie in bezettingstijd, op basis van vele nieuwe bronnen en uniek beeldmateriaal. Maar dit boek gaat niet alleen over het korps als organisatie. Het gaat ook – op basis van meer dan honderd interviews – over de individuele politieman die zich in meer of mindere mate aanpaste.
Dit boek is naast een politieke geschiedenis van het korps ook een bijdrage tot de geschiedenis van de stad Rotterdam en tot de voortdurende discussie over het Nederlandse ambtenarenapparaat tijdens de bezetting. Zo komt aan de orde of de korpsleiding in de ban van de bezetters was, of de gelijkschakeling een succes was, welke rol het korps vervulde bij de jodenvervolging en of het korps na de bezetting voldoende gezuiverd is.
Ook wordt aandacht besteed aan nationaalsocialistische organisaties die politietaken overnamen zoals de Landwacht, de Vrijwillige Hulppolitie en de Nederlandse SS.
Terwijl elders overeenkomsten gesloten werden tussen de bezetter en verzetsorganisaties, gingen de in Rotterdam gestationeerde Duitse (politie)-instanties, geholpen door Nederlandse handlangers, onder wie de rechercheurs van de beruchte Groep 10, steeds verder met het onderdrukken van de bevolking. Als gevolg hiervan werden ruim 17.500 gevangenen in de cellen van het hoofdbureau van politie opgesloten en stonden in de laatste maanden veel slachtoffers voor het executiepeloton.
Handhaven onder de Nieuwe Orde laat zien hoe een korps, onder leiding van een niet al te vooruitstrevende en milde korpschef, omgevormd werd tot een machtsmiddel van de bezetter.
Frank van Riet, zelf werkzaam bij de politie, verricht al vele jaren onderzoek naar de organisatie van het Nederlandse politie-apparaat en de rol van dit apparaat tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor wat betreft het Rotterdamse onderzoek is hij als promovendus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.