Beschrijving
Uitgebreid onderzoek met gedetailleerde bronvermelding door de auteur heeft geleid tot het ontkrachten van vele mythen en misvattingen. Dit wordt op levendige wijze beschreven, aangevuld met ooggetuigenverslagen.
De tot nu toe onbekende omweg die de Britse parachutisten moesten maken naar de brug in Arnhem wordt hier blootgelegd. Deze kostte hen cruciale tijd.
Het feit dat de Amerikanen tot twee keer de brug bij Nijmegen wisten in te nemen in de avond van 17 september – en vrijwillig weer opgaven – wordt hier gepresenteerd en becommentarieerd.
Deze en meer vergelijkbare nieuwe feiten zorgen voor een compleet veranderd beeld van operatie Market Garden. Dit boek is een absolute must voor iedereen die geïnteresseerd is in deze operatie en voor wie niets wil missen van nieuwe inzichten in deze fascinerende episode in de Tweede Wereldoorlog en de geschiedenis van Nederland.
Enkele fragmenten uit het boek:
‘Feuer!’ De nacht veranderde in de dag toen het 88mm geschut het vuur opende op de top van de Zwarteweg. De Britten verdwenen van de weg. Na een verward vuurgevecht van een paar minuten viel alles weer stil. De eerste zonnestralen drongen tussen de huizen door, maar het gigantische ziekenhuiscomplex wierp lange zwarte schaduwen over de Zwarteweg, en de huizen aan de andere kant waren nog donker door de duisternis. Plots zagen enkele mannen van SS-Untersturmführer Engels hoe de Britten probeerden om rond het Sint-Elisabeth Gasthuis te sluipen. Hevig vuur van Duitse zijde, gesteund door de SS-luchtafweergeschut aan de andere kant van de spoorlijn, dreef de Britten terug.
Bittrich gaf Knaust de opdracht zijn eenheid in het oosten van Arnhem te plaatsen, waar hij onder bevel van SS-Sturmbannführer Brinkmann zou komen te staan. Knaust werd ook voorzien van ‘Panzerkompanie Mielke’ van het vervangende bataljon Panzer- Ersatz- und Ausbildungs- Abteilung 11. Onder bevel van Oberleutnant Wilhelm Mielke was deze compagnie snel samengesteld uit zes oude Panzer III en twee Panzer IV-tanks van de tankchauffeursschool in Bielefeld. De meeste bemanningen hadden geen gevechtservaring, en velen van hen waren nog niet eens 18 geworden. Zo had Hans-Otto Wittenberg, geboren in 1927 en dus 17 jaar oud, geen andere eerdere militaire dienst gehad dan drie maanden bij de luchtafweereenheid Heimat-Flak-Batterie 87/XI in Hannover en vier maanden in Duitsland bij de Panzer-Ersatz und Ausbildungs-Abteilung 11. De compagnie van Mielke werd samengevoegd met
Kampfgruppe Knaust, die de opdracht kreeg om Kampfgruppe Euling te ontzetten toen het oostwaarts vertrok
om te proberen Nijmegen te bereiken door een veerboot over de Rijn te nemen.