Wat is ISO 9001?

ISO 9001 is de norm voor kwaliteitsmanagement. Het brengt de risico’s in kaart en legt een sterke nadruk op de competenties van de medewerkers en klanttevredenheid. Het top management moet betrokken zijn bij het waarborgen van de kwaliteit en kan hierop ook worden aangesproken.

Heb ik een ISO 9001 handboek nodig?

Sinds 2015 is het niet meer verplicht om een handboek te hebben. Wel moeten alle processen en werkzaamheden goed gedocumenteerd zijn. Een handboek is dan een handig naslagwerk en hulpmiddel bij het controleren.

Hoe werkt de ISO 9001 norm?

De ISO 9001 is ingericht volgens de High Level Structure en de Plan-Do-Check-Act cyclus. Dit is een proces van 10 hoofdstukken, dat gaat van planning tot continue verbetering. Doordat het een cyclus is, herhaald het proces zich. Dit maakt het mogelijk om steeds opnieuw te kijken of het bedrijf goed functioneert. Als er bijvoorbeeld klachten zijn, die niet opgepakt worden, dan komt dat ‘automatisch’ aan de orde.

Kan ik zelf interne audits uitvoeren?

Voor sommige normen mag je zelf een interne audit uitvoeren, maar andere normen vereisen iemand die onafhankelijk staat ten opzichte van de organisatie. Nedvision is gecertificeerd als lead auditor en kan ISO 9001 audits voor u uitvoeren.

Ik wil graag eerst zelf beginnen met ISO, maar weet niet hoe?

Nedvision heeft een handige praktijkgids voor ISO 9001:2015 uitgegeven. Hiermee kunt u starten met de meestgebruikte norm ISO 9001. U kunt eerst beginnen met het inrichten van uw processen aan de hand van dit boek en desgewenst daarna contact opnemen met een certificerende instantie. Op deze manier kunt u laagdrempelig beginnen.

Wilt u liever hulp? Vraag vrijblijvend een offerte aan via info@nedvision.com.

Onze laatste publicaties