Onlangs hebben we bij Nedvision Publishing een unieke partij tijdschriften kunnen overnemen: “’40-’45 Toen en Nu’. De komende maanden zullen we steeds speciale aandacht besteden aan een editie middels een blog post. Deze eerste keer is het beurt aan nummer 3 uit 1975. Over de Aanval op de Roerdammen en Duinkerken.

De aanval op de Roerdammen

In mei 1943 voerde de Britse luchtmacht een spectaculaire aanval uit op Duitse dammen, bekend als Operatie Chastise. Met speciale bommen die over het water konden stuiteren, vernietigden ze twee belangrijke dammen in het Ruhrgebied. Deze actie veroorzaakte grote overstromingen en schade, maar de Duitsers herstelden snel, waardoor het effect op de oorlog tijdelijk was. Hoewel de missie riskant was en veel levens kostte, zowel van de bemanning als van burgers en krijgsgevangenen, gaf het de geallieerden een morele boost. De eenheden die de aanval uitvoerden, onder leiding van Guy Gibson, werden later bekend als de Dambusters.

 

In ’40-’45 Toen en Nu een vergelijking tussen de foto’s uit 1943 en 1975.

 

Hieronder de Möhnedam vandaag (Bron:Dominik Schäfer, CC BY-SA 3.0 DE <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en>, via Wikimedia Commons)

(de foto hierboven toont de beschadigde Mohnedam – Bron: Flying Officer Jerry Fray RAF, Public domain, via Wikimedia Commons).

Monedam vandaag Dambusters

Duinkerken 1940

De evacuatie van Duinkerken, ook bekend als Operatie Dynamo, vond plaats tussen 26 mei en 4 juni 1940, waarbij ongeveer 400.000 geallieerde troepen (voornamelijk Brits en Frans) omsingeld waren door de Duitse strijdkrachten in en rond de Noord-Franse stad Duinkerke. In een opmerkelijke reddingsactie, ondersteund door de Royal Navy en een vloot van civiele schepen, werden meer dan 338.000 soldaten over het Kanaal naar veiligheid gebracht. Deze operatie werd gezien als een wonderlijke ontsnapping ondanks zware verliezen aan mensen en materieel. De evacuatie gaf de Britten een morele opsteker en behield een belangrijk deel van hun strijdkrachten voor verdere gevechten tegen Nazi-Duitsland. Hoewel het strategisch een nederlaag was, werd de evacuatie uit Duinkerke een symbool van solidariteit en doorzettingsvermogen.

 

In ’40-’45 Toen en Nu een vergelijking tussen de foto’s uit 1940 en 1975. Hieronder een actuelere foto van het evacuatiestrand van Bray-Dunes, gemaakt in 2017. DimiTalen, CC0, via Wikimedia Commons

Bray Dunes 1940 Operation Dynamo

Verder in nummer 3 van ’40-’45 Toen en Nu

    • De vernieling van de bruggenhoofden over de Schelde
  • Grote namen en oorlogsfilms
    • Luitenant Audie Murphy
  • Wrakkenberging
    • Bom- en Mijnopruimingsdienst
    • De U-505 buitgemaakt
  • Verzamelingen
    • Herinneringen aan grote mannen